Ga naar hoofdinhoud

Danspaar, symbool van samenwerking, kracht en elegance

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Fairtrade heeft Fairforward twee “nieuwe” beeldjes geïntroduceerd. Door een terugblik in de geschiedenis kwamen zij terecht bij het eerste handnijverheidsproduct: het beeldje “danspaar” uit Haïti dat SOS Wereldhandel in 1967 importeerde.

Geschiedenis
De beeldjes werden destijds gemaakt in een atelier voor houtsnijwerk in de sloppenwijken van Port-au-Prince. Dit atelier was opgericht door pater Bohnen met geld van S.O.S. Dit had veel werkgelegenheid opgeleverd, maar de binnenlandse markt raakte verzadigd. Zo werd het idee geboren om de beeldjes in Nederland te gaan verkopen. Paul Meys, de oprichter van S.O.S. uit Kerkrade, kocht ze in en een nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking was geboren: eerlijke handel. Wat in 1969 leidde tot de eerste Wereldwinkel.

Helaas bestaat het houtatelier in Haïti niet meer. De huidige beeldjes zijn in Indonesië gemaakt door producent Mitra Bali, waar FairForward ook al 24 jaar mee samen werkt. Het is een WFTO gecertificeerd bedrijf, dat gespecialiseerd is in houtsnijwerk. Elk beeldje is uniek en met de hand gemaakt.
Het danspaar symboliseert samenwerking, en straalt kracht en elegance uit. 

Back To Top