Ga naar hoofdinhoud

Leerzame snuffelstage bij Wereldwinkel

De vijftienjarige Marise Zuurmond zit in vierde klas IB van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest en moest een werkervaringsstage van een week zoeken. Vorge week liep Marise Zuurmond een weekje mee bij de Wereldwinkel.

Marise: “Een stageplaats vinden is niet altijd gemakkelijk. Maar ik ken Babs Vriezen, de voorzitter van de Wereldwinkel in Wassenaar, en heb haar een brief gestuurd met de vraag of ik bij haar in de winkel stage kon lopen. Na een gesprek over wat precies de bedoeling was, mocht ik komen.”

Maar waarom de Wereldwinkel?

“Het leek me leuk om in een winkel te werken, te ervaren wat er allemaal bij komt kijken en wat er achter de schermen gebeurt. En omdat de Wereldwinkel alleen met vrijwilligers werkt, gaat het daar wat anders dan in een gewone winkel. En dat was extra interessant. Eigenlijk heb ik een groot deel van de activiteiten wel meegemaakt: inkopen doen bij groothandels, zelf spullen helpen uitzoeken die voor de winkel in Wassenaar geschikt zijn, helpen de verkoopprijzen uit te rekenen en te verwerken en tot slot de nieuwe artikelen ook helpen etaleren. En ik heb met verschillende medewerkers samengewerkt. Maar niet alleen dat, want ik heb ook veel geleerd over wat fairtrade is en hoe belangrijk het bestaan van de wereldwinkel is. Want door het verkopen van de mooie producten, worden mensen in ontwikkelingslanden weer geholpen een beter bestaan op te bouwen. Als je die achtergronden wat beter kent, besef je pas in wat voor een rijk land wij leven en hoe moeilijk mensen het in arme landen kunnen hebben.”

Wat Marise van dichtbij heeft gezien, is dat leeftijdsgenoten van haar hier ook leuke cadeautjes kunnen vinden. “Ik ga op school zéker vertellen over mijn leuke week in de Wereldwinkel, maar ook dat ze zéker zelf ook eens langs moeten gaan!”. Marise van

Back To Top