Ga naar hoofdinhoud

Mexicaanse beelden met een verhaal

De Wereldwinkel in Wassenaar verkoopt unieke, fairtrade artikelen uit diverse ontwikkelingslanden. Doel is de producenten de kans te bieden een beter leven op te bouwen. Een voorbeeld ervan zijn deze beelden uit Mexico, die gemaakt zijn in een werkplaats waar vooral vrouwen werken.

De werkplaats is opgezet door Loretta, een kunstenares uit Italië. Zij verruilt haar vaderland voor Mexico en start een bedrijf, waar vrouwen de hoofdrol spelen. Naast haar kunstzinnige vermogen om te creëren, heeft zij vanuit haar opleiding een enorme kennis van klei. Samen met een Mexicaanse partner ontstaat een spel dat uitmondt in steeds wisselende collecties prachtige beelden die internationaal veel waardering oogsten.

Vrouwen hebben het niet altijd gemakkelijk in de machocultuur in Mexico. Vooral als je weinig onderwijs hebt genoten en het ideaal is om zo snel mogelijk te trouwen en kinderen te krijgen. Het is in deze streek vaak logisch dat je, als je eenmaal kinderen hebt, stopt met werken waardoor je economisch afhankelijk wordt. In de omgeving van de werkplaats van Loretta komt het veel voor dat vrouwen na een kort huwelijk met overmatig drankgebruik en mishandeling door de partner ervoor kiezen om alleen verder te gaan. Een moeilijke opgave als je bedenkt dat er geen overheidssteun is.

Loretta biedt deze vrouwen een kans om een nieuw leven op te bouwen. Niet een keuze voor de gemakkelijkste weg maar wel een met veel voldoening.

Bron: Esperanza Fairtrade Living

Back To Top