Ga naar hoofdinhoud

NIEUW: JusTea, uniek theekado

JusTea is het eerste en enige theemerk dat direct van de boer – in Kenia – komt. Er wordt met kleinschalige theeplantages gewerkt, die eigendom zijn van families en kleine gemeenschappen. JusTea zorgt ervoor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen, dat we investeren in de gemeenschappen en dat de consument de zuiverste, heerlijkste thee krijgt.

De theeplantage van Justea, waar de bijzonder innovatieve theesoorten ontwikkeld en verbouwd worden, heeft zijn basis in Nandi Hills, Kenia. Een prachtige groene omgeving met eindeloze velden vol met theeplanten. Het is het allereerste ambachtelijke theefabriekje in Kenia. Deze kleine specialiteitenfabriek verwerkt orthodoxe thee welke nog nooit eerder op de wereldmarkt is gezienPaarse, Groene, Oolong en Zwarte artisanale thee.

Wereldwinkel Wassenaar biedt voorlopig drie cadeauverpakkingen aan: assorted trio, herbal trio en black trio. Bij elk trio zit een mooi olijfhouten schepje, zodat je de juiste hoeveelheid thee gebruikt. Door de zuiverheid ervan is er maar weinig thee nodig om een heerlijke smaak te krijgen. JusTea heeft al diverse awards in de wacht gesleept.

Achtergrond

De meeste theeplukkers in de wereld willen gelijk na het plukken hun thee verkopen, meestal gebeurt dit aan grootschalige theebedrijven die de thee machinaal bewerken. De theeboeren krijgen van deze grote bedrijven vaak een erg lage prijs voor hun thee. Justea heeft berekend dat de kleinschalige theeboer in Kenia gemiddeld een prijs van 2 euro per 10-urige werkdag kreeg waarvan 20-30 eurocent overbleef na aftrek van onkosten en bonusbetalingen. Justea wil niet op deze manier werken en is een samenwerking gestart met kleinschalige theeboeren om samen op een eerlijke manier kwalitatieve thee te ontwikkelen, te produceren en te verkopen voor een eerlijke prijs. Voor u een beter gevoel en een verse, kwalitatief zeer goede thee.

Kenia: ’s werelds grootste exportmarkt in thee

Veel mensen weten niet dat er theeplantages zijn in Kenia. Op dit moment zijn er 500.000 kleinschalige theeplantages met een opbrengst van 450.000 ton thee per jaar. Dit maakt Kenia de grootste leverancier van thee ter wereld. Doordat de evenaar dwars door Kenia loopt, is er het hele jaar genoeg zon zodat er elke dag theebladeren geplukt kunnen worden. Ook is de hoogte van de theeplantages uniek (2000 meter).

De biologische kruiden die aan de thee toegevoegd zijn, worden geleverd door Women’s Herbal Tea Co., een coöperatie van vrouwen in het oosten van Kenia, welke biologisch gecertificeerd is.

Machinale bewerking versus heel blad thee

Omdat er zeer gunstige omstandigheden zijn voor de groei van de theeplanten wordt het hele jaar door geoogst. 95% van de Keniase thee wordt in grote fabrieken machinaal bewerkt, wat betekent dat het natuurlijke aroma voor een groot deel wordt vernietigd. Het resultaat is een mindere kwaliteit en minder smaak.
Justea
pakt het op een andere manier aan: door met de hand te plukken en een andere manier van bewerken krijg je een kwalitatief betere thee met veel meer smaak. Het proces van het maken van elke soort thee bepaalt de smaak en werking. De theebladeren worden allemaal handgeplukt, gerold en gedrukt (om de celwanden open te breken) en gedroogd. Afhankelijk van het soort thee worden de bladen geoxideerd. Dit oxidatieproces bepaalt de smaak en kleur van de thee.

Back To Top